poniedziałek, 3 września 2007

ODCINEK7 - DANIA NA WYNOS - CIASTO Z SYROPEM

Ciasto:
1 ⅔ kubka mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ kubka kakao
1 ⅓ kubka cukru
165g masła
2 jajka
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
⅓ kubka śmietany
½ kubka wrzątku
1 kubek gorzkich czekoladowych guziczków

Syrop:
1 łyżeczka kakao
½ kubka wody
½ kubka cukru

30g ciemnej czekolady do przybrania

Potrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.

Ustaw piekarnik na ok. 160˚C

Wyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.


Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę. Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę. Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.

Zeskrob masę ze ścianek miksera i wlej do formy, wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i peknięte po środku, a jeśli włożysz do środka patyczek powinien być czysty.

Przed końcem pieczenia (po ok. 45-50 min.), włóż składniki na sos do garnka i gotuj przez ok. 5min., by otrzymać lepki płyn.

Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia. Polej syropem. Kiedy całkowicie wystygnie, wyciągnij je z formy. Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami czekolady.

16 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Ciasto z syropem jest pyszne! Zrobiłam je i jestem bardzo zadowolona. Na początku może wydawać się za słodkie, ale tylko na początku. Najlepsze jest dzień po.

Anonimowy pisze...

ooo dziekuje bardzo :) to ten przepis :P tylko własnie ona nazywała je ciastem "poczwórnie" czekoladowym :P

Anonimowy pisze...

ciasto bardzo czekoladowe! wymagało troszkę dłuższego pieczenia, zamiast guziczków dałam dwie tabliczki gorzkiej czekolady! jest bardzo dobre i wilgotne ! jednak bardziej mi smakuje staromodne ciasto czekoladowe, ale to rzecz gustu :)! ale to też polecam i na pewno jeszcze nie raz upiekę!

Anonimowy pisze...

w ogóle mi to ciasto nie wychodzi, wyszło mi raz i tyle, teraz ciągle wychodzi zakalec, no ale nie wiedziałam że kostka masła to 110 g, chociaż wcześniej robiłam tak że masła było 175g i też mi nie wyszło :(

Agata pisze...

Ciasto wyszło pyszne!!!!!!!!Polecam

Anonimowy pisze...

Tyle masła? Przecież kostka to 200 g, a tam potrzeba 175 g, to niecała...

Anonimowy pisze...

Oczywiście chodzi mi masło w Polsce.

Smacznego! pisze...

Jescze raz powtarzam... wielkimi, czerwonymi literami na pierwszej stronie jest napisana notka odnosnie masla... http://nigella-ucztuje.blogspot.com/2008/03/maso.html prosze najpierw czytac, potem zostawiac 50 komentarz na ten temat...jak bede miala czas to zmienie ilosc masla w przepisach, narazie tego czasu nie posiadam, po to wlasnie jest notka "MASLO"

Anonimowy pisze...

Smacznego, przepraszam, ale notki dot. masła nie zauważyłam, bo trafiłam na tę stronę poprzez wyszukiwarkę, szukając właśnie tego ciasta, więc bezpośrednio weszłam tutaj. Swojego komentarza nie pisałam złośliwie, ewentualnie ostrzegając innych..
Pozdrawiam serdecznie.

Anonimowy pisze...

bardzo dobre ciasto :)

Anonimowy pisze...

Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika...mam nadzieje,że wyjdzie:)

Unknown pisze...

Zrobiłam na jutro dla mojego chłopaka, zobaczymy, co powie.:) Wyrosło ładnie, nic się nie przypiekło, ja udekoruję jeszcze czekoladowymi serduszkami:D

Anonimowy pisze...

ta śmietana to ma być słodka czy kwaśna??

Anonimowy pisze...

bez proszku do pieczenia? boję się!

Karolina pisze...

Moje ciasto właśnie w piekarniku, mam nadzieję że będzie równie smaczne co Nigelli:) Pęknięcie już jest na środku więc chyba się uda;)
Świetnie, że w jednym miejscu można umieściłaś przepisy Nigelli.
Pozdrawiam czekoladooooowo:D

Anna Grzelak pisze...

Ostatnio robiłam te ciasto i muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczne :). Wszystkie składniki najpierw dokładnie zmiksowałam przy pomocy miksera kuchennego https://duka.com/pl/agd/miksery do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec po upieczeniu ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi dla ozdoby. Polecam szczerze każdemu ten przepis.