piątek, 24 sierpnia 2007

ODCINEK2 - PYSZNY OBIAD - ŁOSOŚ W SAKE


Marynata:
1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi
2 łyżki stołowe sosu Worcestershire
1 łyżka stołowa sou sojowego
1 łyżka stołowa czosnku lub oleju chili
1 łyżka stołowa Sake

Sos do łososia i ryżu:
¼ filiżanki sake
1 łyżka stołowa sosu sojowego
½ łyżeczki sosu rybnego lub ocet z brązowego ryżu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi

2 filety z łososia
1 filiżanka ryżu basmati
2 strąki kardamonu
1-2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry, do przybrania

W torebce wymieszaj musztardę (lub wasabi), sos Worcestershire, sos sojowy, olej , sake i filety z łososia. Zostaw marynatę na 20min.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Usmaż filety z łososia na gładkiej patelni, ok. 1,5min na jednej stronie I 1min na drugiej. Potem owiń każdy filet w folię i odstaw na 10min, na drewnianej desce lub stercie gazet.
Doprowadź sake do wrzenia w małym garnuszku. Zdejmij go z ognia i dodaj resztę składników sosu.
Odwiń łososia. Ułóż świeżo ugotowany ryż na 2 talerzach, pokrój łososia w cienkie paski, połóż na ryżu i polej sosem. Porwij trochę kolendry na szczyt dania.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

W tym odcinku był tez przepis na sałatke z pieczonego kurczaka. Czy ktos ma moze ten przepis? Bede bardzo wdzieczna!

Setorika pisze...

A do czego kardamon?

Aleksandra pisze...

kardamon do ryzu

Anonimowy pisze...

A co to jest łyżka czosnku? w jakiej postaci ma być ten czosnek?