środa, 12 września 2007

ODCINEK8 - PRZYSMAKI DLA WSZYSTKICH - CHILI Z CHLEBEM KUKURYDZIANYM


Chili:
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 cebule, posiekane
2 ząbki wyciśniętego czosnku
2 łyżeczki suszonych płatków chili
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu
5 ziaren kardamonu, zmiażdżonych
2 czerwone papryki, pokrojone, bez pestek
Ok. 1,5 kg mielonej wołowiny
7 szklanek pokrojonych pomidorów w puszce
½ szklanki keczupu
½ szklanki puree z pomidorów
1 szklanka wody
2 łyżki stołowe kakao
3 ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki

Chleb kukurydziany:
1 ½ łyżeczki soli
4 szklanki maki kukurydzianej
¼ szklanki mąki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 szklanki maślanki
4 jajka
2 łyżeczki miodu
¼ szklanki oleju roślinnego
2 szklanki startego cheddara

Potrzebny sprzęt: Duża patelnia lub garnek


Podgrzej oliwę, usmaż cebulę i czosnek aż będą mięknąć. Dodaj chili, kolendrę, kmin, kardamon i dobrze wymieszaj.

Dodaj papryki i mięso, mieszaj widelcem, kiedy mięso będzie brązowieć. Dodaj pomidory, keczup, puree i wodę, mieszaj, aby otrzymać sos o głębokim czerwonym kolorze. Kiedy chili zacznie się gotować posyp je kakao i zamieszaj. Dodaj fasolę i gotuj częściowo pod przykryciem przez 30min. Potem możesz schłodzić chili, lub wstawić je na noc do lodówki.

Podgrzej piekarnik do ok. 220˚C

Wlej chili do żaroodpornego naczynia.

W misce połącz sól, mąkę kukurydzianą, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W dzbanku zmieszaj razem maślankę, jajka, miód i olej, potem wlej to do suchych składników, mieszając do uzyskania żółtej masy.

Masą polej chili. Na to wsyp ser i piecz 30min., albo tak długo, aż chlebek urośnie i nabierze złotego koloru, a chili pod spodem będzie wrzało. Wszystko zależy jak zimne było chili. Ponieważ to dość duża porcja najłatwiej będzie ci podgrzać to najpierw na kuchence.

Wyciągnij chili z piekarnika i odstaw na 5 min., przed podaniem pokrój powstały na wierzchu chleb.

11 komentarzy:

Anonimowy pisze...

chili jest pyszne, choc robiłam bez chlebka kukurydzianego. Polecam wszystkim:)

Anonimowy pisze...

czy kmin to jest zmielony kminek czy coś całkiem innego ??

Anonimowy pisze...

kmin i kminek to 2 rozne przyprawy,chociaz nie wiem czy roznia sie samkiem czy cos...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kminek

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski

Anonimowy pisze...

W przepisie (na chlebek kukurydziany) podana jest ilość oleju 1/4. Ale czego 1/4 szklanki? Czy 1/4 litra?...

Smacznego! pisze...

szklanki

Anonimowy pisze...

Dzięki :)
Zrobiłam i wyszło super! Pychotka :P

Anonimowy pisze...

Witam. Nie jestem doświadczonym kucharzem i mam dwa pytanko.
Co to jest puree z pomidorów? Jak je zrobić lub czy ewentualnie trzeba je kupić ?

Smacznego! pisze...

Puree z pomidorów to po prostu pomidory rozgniecione na lekko leistą konsystencję.

Anonimowy pisze...

Robiłam i wszystko byłoby dobrze gdyby nie ten cynamon w chlebku kukurydzianym, zepsuł nam smak pysznego gulaszu. Nastepnym razem zamiast cynamonu dodam szczyptę chili.Aha i za bardzo wyrósł mi chlebek na gulaszu i wchłonął sos gulaszowy. Ale jako danie głowne to bardzo smaczne i pomysłowe.

Anonimowy pisze...

Chilli ok, ale chleb kukurydziany - porażka. Suchy jak gąbka, wciąga cały sos z mięsa. Piecze się baaardzo długo. Ogółem za dużo pracy w stosunku do efektu końcowego.

Anonimowy pisze...

Witam.W przepisie na chlebek kukurydziany podane są dwa rodzaje mąk-kukurydziana oraz jaka?Pszenna,ziemniaczana?Dziękuję za odpowiedź