
110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła
½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
2 jajka
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki stołowe mleka
Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 205˚C
Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.
Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.
½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
2 jajka
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki stołowe mleka
Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 205˚C
Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.
Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.

POLEWA
2 duże białka*
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
*Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
*Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.
W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.
28 komentarzy:
az 3 szklanki? nie za duzo jak do tej polewy ? to prawie cala torebka, a nawet kilka...?
tak 3 szklanki, w zasdzie taka polea jest zrobiona z "roztopionego" cukru pudru...
dzieki, jestes boska i Twoja strona tez!! Merci :*
wykorzystałam lukier do pierniczków na choinknę. Super - wygląda jak puszysty śnieg. Żeby było łatwiej nakładałam go cienką szprycką do kremu. Efekt świetny :-)
nie moge nigdzie znalesc takich foremek ;(niestety
Gosia. Foremki można znaleźć w Kauflandzie, ewentualnie sa na allegro
takie gówno mi wyszło z tych babeczek o_O
Ej te 3 szklanki cukru pudru to przesada! wczoraj je zrobiłam i omało co nie puściła pawia (sory za wyrażenie) takie to słodkie :/ ciasto na babeczki jest pyszne, ale lukier ohyda!
Polecam piec babeczki w temp 180 st. C
Zrobiłam dziś to cudo prostoty. Są świetne. Brakuje mi tylko owoców w środku.
Jest też dobra opcja ze smakami - zmieniając aromaty można nadać babeczkom fenomenalnie różne smaki. :)
Ratujcie !!! Moje babeczki zapadają się do środka po wyznaczonym czasie pieczenia. Owszem - w smaku są pychotka ale wyglądają opłakanie. Rosną pięknie ale po 10-12 minutach zaczynają zapadać się do środka. Jaka może być tego przyczyna? Rozpaczliwie prosze o rade. pozdrawiam i udanych wypieków wszystkim życzę ;)
Masla jest zdecydowanie za duzo, tluszcz pozniej osadza sie na foremkach i zastyga, w zupelnosci wystarczy 3/4 kostki i to jest az nad to
pozdrawiam
Co do masła to pisałam o tym w poście:
http://nigella-ucztuje.blogspot.com/2008/03/maso.html
narazie nie mam czasu tego pozmieniać, może kiedyś
ja od dwóch lat robie te babeczki ale znalazłam je na innej stronie i przepis wygląda nieco inaczej:
125g maki cukru i msła
2 jajaka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzeczka aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka podczas miksowania
Piec 15 min w twmp 200 stopni
Foremki do babeczek można kupić w realu
czy wiecie gdzie jest przepis na takie ciasto jak je sie upiecze to w sierodku jest takie lejace. Bo ja sobie jak byl program zapisalam ale zgubil mi sie przepis. Z gory dziekuje:)
xxangel96xx. Sprawdz "Swiateczny placek na cieplo" na Nigella-Ekspresow. Jesli to nie to, to poszkaj pod tagiem ciasto.
Nie niestety to nie to to były takie ciastka w papierowych foremkach ale raczej nie muffinki. Ale dziekuję. :)
być może mam mniejsze foremki albo dałam za dużo sody oczyszczonej ale podczas pieczenia babeczki strasznie mi wylazły z foremek i rozlały się na blaszce dookoła..
czy ma ktoś jakąś radę dla mnie?
Zrobiłam i wyszły pyszne! polewa faktycznie bardzo słodka, ale dla koneserów słodyczy godna polecenia;)
Przepis w komenatrzu Anonimowego z 10-10-2008 jet autentycznym przepisem Nigelli.
Ilosc polewa lukrowej jest zdecydowanie zbut duza: wystarcza na 30 mufinek. I trzeba dodac nie lyzeczke soku cytrynowego ale sok z polowki cytryny lub limonki.
Polewa po dodaniu soku z cytryny nabiera objetosci i staje sie bardziej puszysta: jak snieg.
Oghlądałam program Nigelli z babeczkami i ona tam dawała 350g cukru pudru, a nie 3 szklanki.
bardzo chętnie spróbuję, ale nie wiem czy polewę daje się po wystygnięciu babeczek, a potem do lodówki? sorki ale dopiero zaczynam w temacie kulinarnym...
Dziewczyny babeczki zrobiłam w te święta i ciasto wyszło przepyszen. Miałam tylko dwa problemu. :-)
1. Użyłam metalowych foremek, nie papierowych i nie mogłam ich potem wyjąć.
2.Babeczki wypłynęły mi z tych foremek i zalały blachę.
Mam w związku z tym dwa pytanie
1. Czy używacie tylko i wyłącznie papierowych form, czy te formy daję radę ? Czy trzeba taką forme wsdzić do matalowej ?
2.Ile ciasta nakładacie do foremki tak, aby nie wypłynęły ?
pozdrawiam ! :-)
bardzo ciekawa strona :) zrobiłam już kilka razy muffinki z czekoladą (bezbłędne), czekokubek i pizzę. mam pytanie odnośnie dekoracji do muffinek. czy na te róże które są na obrazku lub na inne cukrowe cuda jest jakiś przepis? pozdrawiam
takie opłatkowe ozdoby są do kupienia w sklepach m in w delimie
Uwielbiam słodkości! Bardzo ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję. W zamian zapraszam na mój deserek:
http://www.brazylijskie.com.pl/7.php mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)
Witajcie :) zrobilam dzisiaj mufinki i mi rowniez sie zapadly :( co moze byc tego powodem? za malo proszku do pieczenia albo sody? pozdrawiam i prosze o pomoc. Agnieszka
Prześlij komentarz