sobota, 22 września 2007

ODCINEK10 - DESERY - BABECZKI Z POLEWĄ

BABECZKI
110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła
½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
2 jajka
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki stołowe mleka

Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek

Ustaw piekarnik na ok. 205˚C

Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.

Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.




POLEWA

2 duże białka*
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny


*Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.

W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.

28 komentarzy:

Anonimowy pisze...

az 3 szklanki? nie za duzo jak do tej polewy ? to prawie cala torebka, a nawet kilka...?

Smacznego! pisze...

tak 3 szklanki, w zasdzie taka polea jest zrobiona z "roztopionego" cukru pudru...

rybka pisze...

dzieki, jestes boska i Twoja strona tez!! Merci :*

kaczuszka pisze...

wykorzystałam lukier do pierniczków na choinknę. Super - wygląda jak puszysty śnieg. Żeby było łatwiej nakładałam go cienką szprycką do kremu. Efekt świetny :-)

Gosia pisze...

nie moge nigdzie znalesc takich foremek ;(niestety

Smacznego! pisze...

Gosia. Foremki można znaleźć w Kauflandzie, ewentualnie sa na allegro

Anonimowy pisze...

takie gówno mi wyszło z tych babeczek o_O

Alutka pisze...

Ej te 3 szklanki cukru pudru to przesada! wczoraj je zrobiłam i omało co nie puściła pawia (sory za wyrażenie) takie to słodkie :/ ciasto na babeczki jest pyszne, ale lukier ohyda!

Anonimowy pisze...

Polecam piec babeczki w temp 180 st. C

Edyta pisze...

Zrobiłam dziś to cudo prostoty. Są świetne. Brakuje mi tylko owoców w środku.
Jest też dobra opcja ze smakami - zmieniając aromaty można nadać babeczkom fenomenalnie różne smaki. :)

Anonimowy pisze...

Ratujcie !!! Moje babeczki zapadają się do środka po wyznaczonym czasie pieczenia. Owszem - w smaku są pychotka ale wyglądają opłakanie. Rosną pięknie ale po 10-12 minutach zaczynają zapadać się do środka. Jaka może być tego przyczyna? Rozpaczliwie prosze o rade. pozdrawiam i udanych wypieków wszystkim życzę ;)

Anonimowy pisze...

Masla jest zdecydowanie za duzo, tluszcz pozniej osadza sie na foremkach i zastyga, w zupelnosci wystarczy 3/4 kostki i to jest az nad to
pozdrawiam

Smacznego! pisze...

Co do masła to pisałam o tym w poście:
http://nigella-ucztuje.blogspot.com/2008/03/maso.html
narazie nie mam czasu tego pozmieniać, może kiedyś

Anonimowy pisze...

ja od dwóch lat robie te babeczki ale znalazłam je na innej stronie i przepis wygląda nieco inaczej:
125g maki cukru i msła
2 jajaka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzeczka aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka podczas miksowania
Piec 15 min w twmp 200 stopni

Foremki do babeczek można kupić w realu

xxangel96xx pisze...

czy wiecie gdzie jest przepis na takie ciasto jak je sie upiecze to w sierodku jest takie lejace. Bo ja sobie jak byl program zapisalam ale zgubil mi sie przepis. Z gory dziekuje:)

Smacznego! pisze...

xxangel96xx. Sprawdz "Swiateczny placek na cieplo" na Nigella-Ekspresow. Jesli to nie to, to poszkaj pod tagiem ciasto.

xxangel96xx pisze...

Nie niestety to nie to to były takie ciastka w papierowych foremkach ale raczej nie muffinki. Ale dziekuję. :)

Anonimowy pisze...

być może mam mniejsze foremki albo dałam za dużo sody oczyszczonej ale podczas pieczenia babeczki strasznie mi wylazły z foremek i rozlały się na blaszce dookoła..
czy ma ktoś jakąś radę dla mnie?

Natalia pisze...

Zrobiłam i wyszły pyszne! polewa faktycznie bardzo słodka, ale dla koneserów słodyczy godna polecenia;)

Anonimowy pisze...

Przepis w komenatrzu Anonimowego z 10-10-2008 jet autentycznym przepisem Nigelli.
Ilosc polewa lukrowej jest zdecydowanie zbut duza: wystarcza na 30 mufinek. I trzeba dodac nie lyzeczke soku cytrynowego ale sok z polowki cytryny lub limonki.

Anonimowy pisze...

Polewa po dodaniu soku z cytryny nabiera objetosci i staje sie bardziej puszysta: jak snieg.

Anonimowy pisze...

Oghlądałam program Nigelli z babeczkami i ona tam dawała 350g cukru pudru, a nie 3 szklanki.

gabriela pisze...

bardzo chętnie spróbuję, ale nie wiem czy polewę daje się po wystygnięciu babeczek, a potem do lodówki? sorki ale dopiero zaczynam w temacie kulinarnym...

Angelika pisze...

Dziewczyny babeczki zrobiłam w te święta i ciasto wyszło przepyszen. Miałam tylko dwa problemu. :-)
1. Użyłam metalowych foremek, nie papierowych i nie mogłam ich potem wyjąć.
2.Babeczki wypłynęły mi z tych foremek i zalały blachę.
Mam w związku z tym dwa pytanie
1. Czy używacie tylko i wyłącznie papierowych form, czy te formy daję radę ? Czy trzeba taką forme wsdzić do matalowej ?
2.Ile ciasta nakładacie do foremki tak, aby nie wypłynęły ?
pozdrawiam ! :-)

Anonimowy pisze...

bardzo ciekawa strona :) zrobiłam już kilka razy muffinki z czekoladą (bezbłędne), czekokubek i pizzę. mam pytanie odnośnie dekoracji do muffinek. czy na te róże które są na obrazku lub na inne cukrowe cuda jest jakiś przepis? pozdrawiam

Anonimowy pisze...

takie opłatkowe ozdoby są do kupienia w sklepach m in w delimie

Anonimowy pisze...

Uwielbiam słodkości! Bardzo ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję. W zamian zapraszam na mój deserek:
http://www.brazylijskie.com.pl/7.php mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

Anonimowy pisze...

Witajcie :) zrobilam dzisiaj mufinki i mi rowniez sie zapadly :( co moze byc tego powodem? za malo proszku do pieczenia albo sody? pozdrawiam i prosze o pomoc. Agnieszka