czwartek, 23 sierpnia 2007

ODCINEK1 - CZEKOLADOWY RAJ - CZEKOLADA NA GORĄCO DLA DOROSŁYCH



2 kubki mleka
ok. 100g ciemnej czekolady, lub półsłodkiej (według uznania)
1 laska cynamonu
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki stołowe ciemnego rumu

Wlej mleko do garnka, dodaj połamaną czekoladę, laskę cynamonu, miód, cukier i podgrzewaj powoli aż czekolada się rozpuści.

Dodaj wanilię i mieszając dodaj łyżkę rumu (spróbuj czy chcesz więcej).

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI :
CZEKOLADA NA GORĄCO DLA DOROSŁYCH

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Arbuz, ser feta i sałatka z czarnymi oliwkami

Odcinek 18 - Różowy


Nigella: „Jak bardzo nieprawdopodobnie by to zabrzmiało, to połączenie smaków jest naprawdę wspaniałe, jednocześnie aromatyczne i odświeżające. Możecie zredukować potrawę wyłącznie do kluczowego skontrastowania smaków i podać jedynie talerz z pokrojonym arbuzem, posypanym serem feta i miętą oraz spryskanym limonką, jednak ta pełna wersja jest niewiele bardziej kłopotliwa w przyrządzeniu, a raz zrobiona - mogę o tym zapewnić - latem będzie się regularnie pojawiać na waszym stole.”

Składniki:
• 1 mała czerwona cebula
• 2-4 limonki, w zależności od soczystości
• 1,5 kg słodkiego, dojrzałego melona
• 250 g sera feta
• świeża natka pietruszki
• pęczek mięty, siekanej
• 3-4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
• 100 g drylowanych czarnych oliwek
• czarny pieprz

Przygotowanie:
Obieramy i przekrajamy na pół czerwoną cebulę, następnie zaś kroimy ją na bardzo cieniutkie półksiężyce i wkładamy do niewielkiej salaterki, namaczając sokiem z limonki, tak aby zrobiły się bardziej przezroczyste i by wyciągnąć z nich troszkę ostrości. Dwie cytryny powinny wystarczyć chyba, że będą one wyjątkowo mało soczyste. Usuwamy skórę i pestki z arbuza i kroimy w niewielkie trójkąty. Kroimy fetę na kawałki o podobnych rozmiarach i wszystko wkładamy do dużej, szerokiej i płytkiej miski. Odrywamy łodyżki z pietruszki, tak by pełniła rolę bardziej liści w sałatce niż przybrania i dodajemy ją do miski wraz z siekaną miętą. Wylewamy teraz cebule, w pięknym brązowo-fioletowym kolorze, wraz z różowym sokiem na sałatkę, dodajemy oliwę i oliwki, a następnie dłońmi delikatnie mieszamy sałatkę, tak aby feta i arbuz nie straciły swych kształtów. Dodajemy porządną szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec, do dressingu możemy dodać jeszcze odrobinę limonki. Hava Nagila! Oto smak Słońca z Tel Awiwu!

8 porcji

DORKASIA

katarzyna pisze...

najlepsza czekolada jaka pilam w zyciu. nie mialam innego rumu dolałam troche malibu. pychota...;} na zimowe wieczory idealna.

Anonimowy pisze...

Mam książki Nigelli i robiłam wiele razy sałatkę z fety i arbuza - jest przepyszna! Wcześniej robiłam sałatkę z arbuza, fety, ogórka i pomidorów Pascala, ale Nigelli jest o niebo lepsza i dużo prostsza w przyrządzeniu. Polecam!

Anonimowy pisze...

naj obrzydliwsza czekolada jaka w zyciu pilam bylem po niej chora cala noc.Co to za swinstwo uuuuuuuuuuuuuuu!

Anonimowy pisze...

Bardzo smaczna! Użyłam gorzkiej czekolady i wydaje mi się, że cukier jest już zbędny, była i tak bardzo słodka, nawet miodu dodałabym odrobinę mniej. Poza tym pycha!
Ewa