
½ szklanki oleju
Ok. 225g Paneer (ser używanego w kuchni azjatyckiej), pokrojony w 1,5 cm kostki
1 cebula, przepołowiona
2 ząbki czosnku, posiekane
Ok. 2,5 cm imbiru, posiekanego
Szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kuminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
2 paczki mrożonego groszku
1 łyżeczka puree pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego
Ok. 225g Paneer (ser używanego w kuchni azjatyckiej), pokrojony w 1,5 cm kostki
1 cebula, przepołowiona
2 ząbki czosnku, posiekane
Ok. 2,5 cm imbiru, posiekanego
Szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kuminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
2 paczki mrożonego groszku
1 łyżeczka puree pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego
Potrzebny sprzęt: mikser
Z patelni wylej olej, zostaw tylko 2 łyżki stołowe. Włóż cebulę, czosnek, imbir do blendera i zmiksuj na masę (z grudkami, nie gładką). Dodaj szczyptę soli i smaż na oleju przez ok. 5 min. Dosyp mieszankę garam masal i kurkumę, gotuj jeszcze jakieś 2 min., zanim dodasz mrożony groszek.
Puree pomidorowe zmieszaj z bulionem i wlej na patelnię. Pomieszaj jeszcze raz, zmniejsz ogień, przykryj pokrywka i gotuj przez 15 min., sprawdzaj czy groszek jest już miękki. Dodaj ser paneer. Podawać ciepłe.
4 komentarze:
a gdzie można dostać Paneer?
pozdrawiam Andrzej
ser paneer można zrobic samemu
http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/paneer-makhani-czyli-indyjski-ser-w-kremowym-pomidorowym-sosie.html
a mozna uzyc tofu???
Można użyć tofu, ale jeszcze lepiej serka typu włoskiego Capri, który ma smak i strukturę bardzo zbliżoną do oryginału.
Prześlij komentarz