
10 szklanek umytych liści szpinaku
½ szklanki pestek z dyni
2 średniej wielkości awokado
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 limonka, skórka i sok
½ łyżeczki soli
Liście szpinaku i pestki włóż do dużej miski.
Przetnij awokado na pół i wyciągnij pestkę. Łyżką wyciągnij miąższ i wrzuć do liści szpinaku.
Zmieszaj oliwę i sok z limonki w małej misce. Dodaj sól i mieszaj, aż otrzymasz gładka miksturę.
Tym dressingiem polej sałatkę i używając rąk delikatnie wszystko wymieszaj. Uważaj, żeby nie zgnieść kawałków awokado.
***
Zdjecie ze strony rondelek.pl
Podesłała Olala
4 komentarze:
Na poczatku popatrzylam - blee! Ale ochyda! Wyglada tragicznie a na dodatek, gdy sprobowalam wyobrazic sobie smak pestkek dyni na szpinakowych lisciach... Jeszcze gorzej.
Obejrzalam jednak filmik na youtube (http://www.youtube.com/watch?v=1mrdpH7P_Ps) jak Nigella przygotowuje to danie i skusilam sie na wyprobowanie salatki. Absolutny sukces!
Naprawde fantastyczne danie, ktore robie albo na kolacje, albo na lunch i ciesze sie, ze moja rodzina jada zdrowo.
Maly trik, gdy zabraknie lososia - uzylam tunczyka z puszki. Jest tani, wszedzie dostepny i absolutnie nie psuje idei tego dania.
A w przepisie nie ma ani słowa o łososiu....
Nigella laczy ta salatke z lososiem. Podalam link, ktory fajnie obejrzec.
Prześlij komentarz