niedziela, 26 sierpnia 2007

ODCINEK3 - PRZYSMAKI NA WEEKEND - GROSZEK PO FRANCUSKU



3 małe albo 2 duże cebule dymki
1 łyżka stołowa niesolonego masła
1 kropla oleju czosnkowego (lub innego oleju)
1 mała sałata masłowa
2 filiżanki mrożonego groszku
½ filiżanki bulionu z kurczaka

Ugotuj cebule w maśle i oleju, aż zmiękną. Zmieszaj je z sałatą, kiedy jej liście się zwiną, dodaj groszek i bulion.

Gotuj na dużym ogniu, bez przykrycia, aż wszystko zmięknie, a „sos” zmniejszy trochę swoją objętość.

12 komentarzy:

nonus2 pisze...

Chciałam się podzielić informacją dotyczącą "groszku po francusku".
Zrobiłam-rewelacja. Osoby w rodzinie, które nie przepadają za zielonym groszkiem, zajadały się. Polecam

Anonimowy pisze...

zrobiłam to z kapustą pekińską wyszło super

Anonimowy pisze...

smaczny dodatek ,nawt dzieci zjedz..haha

Anonimowy pisze...

super .zrobilam to z salata rzymską tez wysmienite.

Anonimowy pisze...

ja robiłam i z sałatą lodową i z pekińską i obie wersje były wyśmienite. wszyscy brali dokładkę polecam

Anonimowy pisze...

Planuję jutro wykonać to danie.Z tym, że dodam do tego ugotowane spaghetti a groszek "po francusku" będzie tutaj występował w charakterze oryginalnego "sosu". Myślę, że gra warta świeczki :) Podzielę się wrażeniami po wykonaniu.

P.S.
Gratuluję bloga - jest cudowny

Anonimowy pisze...

Ja robiłam z lodową, maslową i rzymską. Zawsze wychodzi smaczne. Faktycznie - jedzą wszyscy, nawet dzieci.

Anonimowy pisze...

zamiast oleju wrzuciłam pokrojony drobno boczek wedzony i wlałam cala szklanke bulionu (ale tylko z 1/4 kostki) i podałam ze swieza bagietką do moczenia w sosie - baaardzo smaczne :))

Anonimowy pisze...

Zrobiłam... większości smakowało. :)
dodałam jeszcze troszeczke kiełków do smaku...
również polecam. :)

Renata pisze...

Zrobiłam - świetne danie! Bardzo ciekawy smak dało połączenia groszku i sałaty. Dzięki za super bloga!!

Magdalena pisze...

Zrobiłam, ale troszkę zmodyfikowałam przepis; dałam groszek konserwowy, kapustę pekińską, zmniejszyłam ilość bulionu do 1 szklanki oraz całość zagęściłam na oko bułką tartą, tak aby sos był zawiesisty:)Wyszło pyszne! nie spodziewałam się, że te składniki mogą tak do siebie pasować, miałam dość spore obawy, na szczęście nieuzasadnione! POLECAM

Anonimowy pisze...

przepyszne, swietnie przełamuje słodycz groszku, radzę dać dużo czosnku, wtedy jest najlepsze, użyłam pekińskiej. Gorąco POLECAM!