czwartek, 27 września 2007

ODCINEK12 - NA ZDROWIE - CYTRUSOWY JOGURT Z FIGAMI

1 łyżka stołowa czerwonego wina
Skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka stołowa miodu
¾ kubka niskotłuszczowego jogurtu
Szczypta mielonego cynamonu
2-3 dojrzałe figi
2 łyżeczki połamanych pistacji, do przybrania


Wino, skórkę z pomarańczy i miód włóż do miski. Wmieszaj jogurt i cynamon.

Figi podziel na 4 części i włóż do 2 misek. Jogurtową miksturą polej figi dokoła i posyp pistacjami do dekoracji.

***
Uwaga nie ma zdjęcia!
Jeśli zrobicie ten deser wyślijcie zdjęcie, umieszczę je przy tej notce ;)

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zrobilam deser wg przepisu ale smakowal okropnie. Dalam miod gryczany - moze dlatego mial taki dziwny smak.
Nie polecam!

Anonimowy pisze...

miod gryczany i sie dziwisz ? To bardzo charakterystyczny miod. W tym zestawienu widze raczej spadziowy (lisciasty) a dla zupelnie nie-odwaznych jakis delikatnijszy kwiatowy. Ja (jak zwykle) zmodyfkowalem przepis mocno i pojechalem w kierunku pomaranczy bardziej - Grand Marnier dodalem zamiat wina miedzy innymi ;)

akinomi pisze...

nie wiesz moze czym zastapic wino w tym przepisie i in general?