
4 paski bekonu
2 łyżeczki oleju czosnkowego
1 pomidor, pokrojony
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżki stołowe świeżo posiekanej pietruszki
Świeżo zmielony pieprz
Można podawać z chlebem
Potnij bekon na 3-4 paski. Olej podgrzej na patelni, smaż bekon aż będzie chrupki. Zdejmij go z patelni i połóż na papierowym ręczniku.
Na patelnie rzuć pomidora (z pestkami), przygotuj się na głośne skwierczenie i pryskający olej. Mieszaj kilka minut. Dodaj sos Worcestershire i dalej mieszaj, bekon wrzuć znów na patelnię i pomieszaj z pomidorem, przed podaniem na talerz.
Posyp danie pietruszką, świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z chlebem maczanym w oleju z patelni.
FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:
2 komentarze:
uwielbiam takie zarelko
ja troszke zmodyfikowalam przepis i zamiast bekonu wzielam szynke schwarzwaldzka w plasterkach a zamiast poleconego sosu - sos sojowy z dodatkiem kminku; to podalam z zapiekanymi ziemniaczkami z czosnkiem, ktorego przepis tez tu znalazlam tylko bez dodatku soli bo takie ziemniaczki lagodza smak sosu sojowego - PYCHA - polecam :))
Prześlij komentarz