ZABAJONE
2 żółtka*
2 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe Prosecco (wino musujące)
⅓ filiżanki bitej śmietany
Gorzka czekolada do przybrania (opcjonalnie)
Połóż miskę na prawie gotującej się wodzie, do miski wlej żółtka i cukier.
Zacznij je mieszać elektryczna trzepaczką. Mikstura powinna zrobić się blada i gęsta, powinna potroić swoją objętość i mieć bąbelki na powierzchni. To może zająć 15min.
Ciągle mieszając wlej powoli Prosecco, powinna zrobić się miękka, lekka masa. Zdejmij miskę z garnka i połóż na zimnej powierzchni lub wstaw do zimnej wody i mieszaj aż ostygnie. Potem pomieszaj bitą śmietanę i włóż do mikstury.
Przelej do 2 szklanek, posyp czekoladą i podaj.
*Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.
4 komentarze:
Straszliwie słodkie... Nigdy więcej...
W opisie jest napisane, że w tym odcinku był przepis na sałatke z kurczakiem.Bardzo proszę o ten przepis:)
2 łyżki cukru pudru - inaczej będzie za słodkie
Jeżeli chodzi o obiad to ja raczej rzadko kiedy jadam taki aby był na słodko. Natomiast same desery uwielbiam i jeśli jest okazja to również chętnie je robię. Tym bardziej, ze mając fajny przepis jak https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ możemy bez problemu zrobić pyszne muffinki czekoladowe.
Prześlij komentarz