sobota, 15 września 2007

ODCINEK9 - WIECZÓR EGZOTYCZNY - MAURETAŃSKI DIP BADENJAN


3 małe bakłażany (400g – 600g), po upieczeniu powinno wyjść ok. 1 ¼ szklanki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona
3 duże ząbki czosnku, zmielone
Sól i świeżo zmielony pieprz
1 kubek greckiego jogurtu
¼ łyżeczki nitek szafranu, namoczonych w 2 łyżkach stołowych ciepłej wody
2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej mięty, do przybrania
2 łyżki stołowe nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), do przybrania
Kilka kropel oliwy z oliwek, do przybrania

Nastaw piekarnik na ok. 240˚C

Podziuraw bakłażany widelcem i piecz 45 min.- 1 godz., aż będą miękkie. Pozwól im wystygnąć potem obierz je i utłucz, powstałe puree połóż na sitku.

Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor i dodaj bakłażany, gotuj razem przez ok.5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, aby ostygło i dopraw solą i pieprzem.

Do chłodnej mikstury dodaj jogurt i szafran dobrze mieszając. Posyp miętą, nasionami igławy i pokrop oliwą.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ten dip w oryginalnym arabskim przepisie - (nie Nigelli) jest zupełnie inny i smakuje dużo lepiej.