czwartek, 27 września 2007

ODCINEK12 - NA ZDROWIE - SAŁATKA AZJATYCKA


"Wietnamski " Dressing:
2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub zmielone
2 świeże, długie czerwone papryczki Chili, bez pestek, pokrojone
2 łyżki stołowe świeżo zmielonego cynamonu
4 łyżki stołowe sosu rybnego
Sok z 1 limonki
4 łyżki stołowe wody
1 łyżka stołowa cukru
2 łyżeczki Oleju z orzechów arachidowych (ziemnych)
1 łyżeczka oleju sezamowego

Sałatka:
Ok. 225g ugotowanych, małych krewetek
Ok. 170g makaronu sojowego
Ok. 112g grochu zwyczajnego polnego (płaski)
Ok. 112g kiełków fasoli
3 dymki, pocięte w cieniutkie talarki
½ szklanki posiekanej kolendry, do przybrania

Żeby zrobić dressing, po prostu wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W szczelnie zamkniętym naczyniu dressing może stać w lodówce przynajmniej tydzień.

Żeby zrobić sałatkę, marynuj krewetki w ½ szklanki dressingu wietnamskiego. W międzyczasie przygotuj makaron wg. Instrukcji na opakowaniu. Do durszlaka włóż groch i kiełki fasoli. Ugotuj je na parze, przestudź zimną wodą i dobrze odcedź, żeby warzywa nie były mokre.

W dużej misce zmieszaj krewetki, makaron, dymki, groszek i kiełki fasoli. Dolej 2 łyżkami (lub więcj-wg. uznania) stołowymi wietnamskiego dressingu.


Posyp wszystko kolendrą i dokładnie wymieszaj przed podaniem.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

zamiast cynamonu jest imbir

Ewelina pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

jedna rada: długo marynujcie krewetki! a poza tym tego dressingu wcale nie wychodzi dużo, można składniki do niego dawać od serca;)

sałatka pisze...

Zakochałam się w tej sałatce od pierwszego wejrzenia... :)

Anonimowy pisze...

Czy krewetki mają być surowe?