wtorek, 25 września 2007

ODCINEK11 - KORZENNE - RYŻOWY PILAF

2 łyżki stołowe oleju
1 duża cebula, pokrojona
2 ząbki czosnku
3 ziarna kardamonu, starte
1 laska cynamonu, połamana na 3
½ łyżeczki nasion kminu
2 ½ szklanki ryż basmanti
4 szklanki bulionu z kury
½ szklanki siekanych, pieczonych, migdałów, do przybrania
2-3 łyżki stołowe posiekanych, świeżych liści kolendry, do przybrania

Potrzebny sprzęt: głęboki garnek, ok. 25cm średnicy z pokrywką


Cebulę, czosnek, kardamon, cynamon, kmin podsmaż na oleju, aż cebula będzie zbrązowieje i zmięknie. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając ok. 10 min.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj w garnku z cebulą, potem wlej bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20 min.

Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę, połóż szmatkę na garnek i na nią znów pokrywkę. Możesz zostawić ryż na ok. 10 min. do 1 godz. Przed podaniem wymieszaj wszystko widelcem i dodaj migdały i kolendrę.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

postępując zgodnie z przepisem wychodzi naprawdę kawał dobrej potrawy!

Anonimowy pisze...

Czy kmin to kminek???

Smacznego! pisze...

nie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kminek

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin

Anonimowy pisze...

Czy dodajemy ryż ugotowany czy surowy? :)