wtorek, 28 sierpnia 2007

ODCINEK5 - ŚNIADANIE O KAŻDEJ PORZE - GRANOLA


½ kubka kakao najlepszej jakości
4 ½ kubka płatków owsianych
1 kubek nasion słonecznika
¾ kubka nasion sezamu
¾ kubka musu jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
⅓ kubka syropu z brązowego ryżu lub syropu z jęczmienia
¼ kubka miodu
¾ kubka brązowego cukru
2 kubki fistaszków
1 łyżeczka soli koszernej
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

Podgrzej piekarnik do ok. 150˚C


Zmieszaj wszystko w dużej misce. Rozprowadź miksturę w formie i piecz 40 min.-1 godz., przewracając w połowie pieczenia. Kiedy wystygnie przełóż do szczelnego pojemnika.

12 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Zrobiłem granolę kilka razy, ale wg przepisu z książki "Nigella Feasts" (nie ma w nim kakao). Bomba! Generalnie założenie jest takie żeby granolę jeść tak jak musli - z mlekiem lub jogurtem, ale u mnie w domu rodzina zajada się tym na sucho :-))
Gorąco polecam!

Anonimowy pisze...

Witam:)
Czy ktos moze pamieta przepis z tego odcinka na muffinki z granola?
wygladaly na dobre:)

Anonimowy pisze...

Witam. Zrobiłam granolę. Wyszła całkiem niezła, ale chyba zbyt przearomatyzowana. Mam pytanie, czy powinna mieć taki bardzo korzenny wręcz piekący posmak? Czy jedna łyżeczka imbiru i dwie łyżeczki cynamonu to nie za dużo? chyba następnym razem dam zdecydowanie mniej tych przypraw.

Anonimowy pisze...

a gdzie ja ma kupić te syropy, może ktoś wie? do granoli?

miga pisze...

ja również proszę o przepis na te muffinki z granolą dzieki z góry

az pisze...

Ja też robiłaam tą granolę nie smakowała mi.Polecam z przepisu Marty Stuwart granolę jest pyszna często ją robiełę...Polecam... PYCHA

az pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

u mnie tez rodzinka wcina na sucho :) zeszla w 2 dni :) co do przypraw to raczej mniej,syropow nie dawalam, te skladniki ktore trudniej dostac pominelam i wyszla naprawde genialna :) polecam

Toyuru pisze...

Czy może ktoś wie gdzie można kupic te syropy? Albo coś w zastępstwie za nie.

Anonimowy pisze...

Oto dla proszących przepis na MUFFINKI Z GRANOLĄ :
Suche składniki:
225g mąki
1ł sody
1/4ł soli
+Granola
Mokre składniki:
1jajko
250mil maślanki
75mil oleju
175g cukru brązowego (w mokrych się szybciej rozpuszcza)
Przygotowanie:
zmieszja w misce suche składniki bez granoli, w osobnej misce smieszaj mokre. wlej mokre składniki do suchych i wymieszj ale nie za dokladnie zeby byly grudki wtedy muffinki są bardziej puszyste dodaj granole i rozdziel do foremek pisz w 200stopniach 25 min (przepis z programu Nigela Ucztuje w TVN style)

Miss Sunshine Happy Happy pisze...

Syrop najpewniej dostaniesz w Kuchniach Swiata.

Do Granoli często dodaje się syrop klony. Ja polecam syron do pankacaków z kukurydzy dostępny w Kuchniach Świata

Beata pisze...

225g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
60g pestek słonecznika
60g nasion białego sezamu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
150g (125 ml) płynnego miodu
50g miałkiego jasnego cukru trzcinowego
60g całych migdałów, nie łuskanych
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
150g suszonej żurawiny
Różni się, szczególnie ta sól!!