sobota, 8 marca 2008

MIARY I WAGI

JEŚLI CHODZI O SZKLANKI ,KUBKI I FILIŻANKI, TO CHODZI O POJEMNOŚĆ 250 ml.

Oto inne miary podesłane przez Anonima ;) dzieki:

5 ml = 1 łyżeczka
15ml = 1 łyżka stołowa


60ml = ¼ szklanki
75ml = ⅓ szklanki
125ml = ½ szklanki
150ml = 2/3 szklanki
175ml = ¾ szklanki
250ml = 1 szklanka
600ml = 2 ½ szklanki
900ml = 3 ¾ szklanki
1 litr = 4 szklanki


1 szklanka cukru = 200g
1 szklanka mąki = 140g
1 szklanka ryżu = 200g
1 szklanka mrożonego groszku = 125g
1 szklanki bułki tartej = 70g
1 szklanka startego sera = 100g
1 szklanka groszków czekoladowych = 175g
1 szklanka rodzynek = 150g
1 szklanka miodu/syropu = 300g

18 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Maslo i nie tylko. Oto miary i wagi stosowane w pszepisach Nigelli. Skopiowane na ten blog ze strony Nigelli wiec po angielsku ale teraz bedzie latwiej piec. Mam na dzieje, ze nasza autorjka tej swietnej stronki podziela ta wersje. Daj znac Smacznego pozdrawiam(To ja pieklam ciasto czekoladowe, ktore wykipialo:))

VOLUME AND LIQUID MEASUREMENTS

5 ml = one-sixth fl oz = 1 teaspoon
15ml = half fl oz = 1 tablespoon (NOTE: Australian tablespoon = 20ml)
30ml = 1 fl oz = 2 tablespoons
45ml = 1 and half fl oz = 3 tablespoons
60ml = 2 fl oz = quarter cup
75ml = 2 and half fl oz = one-third cup
125ml = 4 fl oz = half cup
150ml = 5 fl oz = two-thirds cup
175ml = 6 fl oz = three-quarters cup
250ml = 8 fl oz = 1 cup
600ml = 1 pint = 2 and half cups
900ml = 1 and half pints = 3 and three-quarter cups
1 litre = 1 and three-quarter pints = 4 cups


SOME USEFUL CUP CONVERSIONS

Please note that these are approximations

1 cup sugar = 200g
1 cup icing sugar = 125g
1 cup flour = 140g
1 cup rice = 200g
1 cup frozen peas = 125g
1 cup fresh breadcrumbs = 70g
1 cup grated cheese - 100g
1 cup chocolate chips = 175g
1 cup sultanas = 150g
1 cup honey/syrup = 300g
1 stick of butter = 110g = 4oz

CAKE TINS SIZES

20cm = 8 inch
23cm = 9 inch
25cm = 10 inch

Anonimowy pisze...

Nie widzialam tu jeszcze 110 g kostki masla!

Smacznego! pisze...

tu czyli gdzie dokladnie?

Anonimowy pisze...

anonim 12 marzec
Mam nadzieje, ze te miki pomaga w pieczeniu.
Do anonima z 21 marca.
W Angli maja 110 gramowe kostki masla i jesli pieklabys cos z podanych na blogu przepisow to wiedzialabys o czym mowa:)

Chantel pisze...

witam
mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko jak dodam Twojego bloga do linkow?
Uwielbiam Nigelle!!
pozdrawiam

chantel89.blogspot.com

Anonimowy pisze...

hej :))
Chciałam Tobie serdecznie podziekowac za umieszczanie tych przepisów;) Wraz z kolezankami juz od dlugiego czasu obserwujemy Twojego bloga i jest nam naprawde bardzo przydatny i pomocny, szczegolnie słodkosci Nigelli preferuje nasi najmlodsi :) Dziekujemy Tobie serdecznie:*

Anonimowy pisze...

mieszkam w angli juz 7 lat i nie widzialam jeszcze 110 gramowej kostki masla, tutaj sa 250 gramowe czyli wieksze niz w Polsce

Anonimowy pisze...

czyli jak jest w końcu z tym masłem? 110 czy 250g?

Anonimowy pisze...

mieszkam w londynie i codziennie kupuje maslo i wszystkie sa 250 gramowe,

Anonimowy pisze...

A ja robiłam ciastka i wzięłam masło wg przepisu że kostka jest 110 gr i wyszły idealne:)

Smacznego! pisze...

Z masłem już nie mieszajcie, na stronie Nigelli jest tabelka. 1kostka masła =110g.

Anonimowy pisze...

A ja znalałam jeszcze jeden bardzo fajny i dobry przepis, nie wiem czy jest tu umieszczony, dlatego na wszelki wypadek dodaje:
"KRÓWKI" Nigelli:
składniki: 350g czekolady gorzkiej dobrej jakości, puszka mleka skondensowanego, 2 łyżki masła, pistacje(lub orzechy wedle własnego smaku)
przygotowanie:
rozpuścić czekoladę w maśle i mleku, w międzyczasie wsypać pistacje do worka, zawiązać szczelnie i rozgnieść wałkiem (lub czymkolwiek)tak aby pistacje potem w miarę równomiernie sie rozłożyły.
Następni rozpuszczona czekoladę z mlekiem i masłem wymieszać z pistacjami. Przelać wszystko do blachy (najlepiej niech to będzie jednorazówka, aby nie bawić się w mycie). Po ostygnięciu wstawić do lodówki i poczekać ok.4 godzin, wyjąć pokroić w prostokąciki i mamy pyszne krówki. NAPRAWDĘ PYCHOTA POLECAM!:)

#KLARA#

dorotus76 pisze...

W Anglii kostka masła tylko i wyłącznie równa się 250g.

Toyuru pisze...

Twój blog jest wspaniały! Bardzo dziekuje że zamieszczasz tu te wszystkie przepisy. Uwielbiam Nigelle ale nie zawsze kiedy oglądam program zdążę wszystko napisać. Postanowiłam poszukac w internecie i trafiłam na Tojego bloga. Od razu mi się spodobał ^^ pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

W Stanach maslo kupuje sie w podluznych brylkach o wadze 110 g kazda. Sa pakowane w kartoniki - po 4 w kazdym. Moze te przeliczniki to dla widzow ze Stanow? Tam w przepisach czesto zamiast wagi podaja "stick of butter".

Anonimowy pisze...

co oznacza wspaniałe sformułowanie filiżanka? W swojej kuchni mam dużą rozbieżność w tej kwestii od 50 ml do 230ml.

Beata pisze...

masz bardzo ciekawe przepisy, może coś z moich też Ci się spodoba. zapraszam!
http://przepisyodkuchni.blogspot.com/

Beata pisze...

masz bardzo ciekawe przepisy, może coś z moich też Ci się spodoba. zapraszam!
http://przepisyodkuchni.blogspot.com/