ZAPIEKANKA WOŁOWA
½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
Ok. 900g cebuli, posiekanej
Ok. 700g marchewek, pocięta w talarki
½ szklanki mąki
Sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka stołowa suszonych liści szałwii
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2,5 kg wołowiny (np. łopatki)
1 duża pomarańcza, skórka i sok
2 szklanki piwa Porter
2 szklanki wody
4 liście laurowe
Podgrzej 4 łyżki stołowe oliwy w dużym garnku, smaż cebulę i marchew ok. 5min., aż będą miękkie.
Przełóż podsmażone warzywa do miski, a resztę oleju wlej do garnka. Do worka włóż mąkę, sól, pieprz, szałwię, ziele angielskie i wołowinę, mięso obtocz w mące i reszcie składników przed wrzuceniem na patelnię. Rób to partiami, niech mięso zabrązowi się z każdej strony, potem włóż je do dużego naczynia.
Kiedy mięso będzie gotowe, połącz sok pomarańczowy z piwem i doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię, wrzuć mięso i warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i liście laurowe, doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj 2,5 h. Najlepiej odgrzać to dzień lub dwa, po, ale jeśli chcesz podawać potrawę tego samego dnia to gotuj jeszcze 30min, żeby mięso na pewno było delikatne i miękkie.
PODWÓJNE PUREE
2,4 kg słodkich ziemniaków
2,4 kg zwykłych ziemniaków
½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Ustaw piekarnik na ok. 220°C
Zawiń każdego słodkiego ziemniaka osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok. 1,5h. Zostaw je w foli do wystygnięcia.
W międzyczasie obierz zwykłe ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i ugnieć.
Otwórz foliowe “pakunki” nad ubitymi ziemniakami (aby polać je wszystkim, co wypłynie z foli). Ciągle trzymając słodkie ziemniaki nad ubitymi, obierz skórkę i wrzuć miąższ.
Dodaj oliwę i ubij ziemniaki razem, drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu.
5 komentarzy:
Super ten twoj bloczek ja tez bardzo lubie oglądac programy nigelli lowson naprawde super ten blog!!!!!!!!!!!prowadz go dalej dawaj jak njwiecej przepisów a ja bd kometowała
Gulasz wyszedl przepyszny. Ja go wyprobowalam na sobotni obiad, ale z powodzeniem zaserwowac go mozna na "proszony" obiad. Polecam!!!
Musze namówić moją mamę żeby zrobiła zapiekanki wołowe :)
jedyną zapiekankę jaką udało mi się zrobić bez przypalenia jej to ta z proszku :D bo tylko wystarczy włączyć kocioł gazowy i wymieszać wszystko razem ;]
Uwielbiam takie sycące, mięsne potrawy. Do ich przygotowania najczęściej używam specjalnego garnka, w który zaopatrzyłam się nie dawno na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie idealnie nadaje się do przyrządzania tego typu potraw, gdzie danie najpierw trzeba poddusić, a następnie zapiec w piekarniku. Garnek z powodzeniem można umieścić w piekarniku nagrzanym nawet do 180 stopni.
Prześlij komentarz