tag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post7658396367553421597..comments2023-10-16T12:14:31.717+02:00Comments on Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ucztuje: ODCINEK1 - CZEKOLADOWY RAJ - POTRÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTKA "BROWNIES"Smacznego!http://www.blogger.com/profile/18137056311236959930noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-72297400347965614322020-06-01T22:55:33.495+02:002020-06-01T22:55:33.495+02:00Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !Karolina Zarębskahttps://www.blogger.com/profile/11763306230374975288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-72553944972024051482019-06-13T21:44:23.573+02:002019-06-13T21:44:23.573+02:00Nikt mi nie powie, ale czekoladowe brownie https:/...Nikt mi nie powie, ale czekoladowe brownie <a href="https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/" rel="nofollow">https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/</a> jest zdecydowanie najlepszym ciastem jakie może na tą chwilę istnieć. Ja jeśli tylko mam okazję to oczywiście je wykonuję i myślę, że jeszcze długo będzie dla mnie numerem jeden. Tym bardziej, że cała moja rodzina je uwielbia.Anna Barańskahttps://www.blogger.com/profile/13277196787631637883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-3011973544046914332011-03-31T18:31:46.566+02:002011-03-31T18:31:46.566+02:00Czy po wyciagnieciu ciasto powinno tez wygladac ja...Czy po wyciagnieciu ciasto powinno tez wygladac jak zakalec czy powinno byc calkiem wypieczone?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-84076616067301768642011-02-16T21:06:40.727+01:002011-02-16T21:06:40.727+01:00mam pytanie czy "groszki z półsłodkiej czekol...mam pytanie czy "groszki z półsłodkiej czekolady" to groszki z czekolady deserowej? Na allegro znalazłam takie z białej, deserowej i chyba mlecznej...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-25590687603274045772010-09-30T12:57:43.203+02:002010-09-30T12:57:43.203+02:00A ja zrobiłam superklasyczne american brownie, bez...A ja zrobiłam superklasyczne american brownie, bez 'guziczków' i innych takich. Wychodzi genialnie i nie może się nie udać. Spróbujcie sami:<br /><br />Classic American Brownie<br />2 prawdziwe gorzkie czekolady (2 razy 100g), ja wybrałam lindt excellence 85% zawartości kakaa<br />100g mąki<br />300g cukru<br />4 całe jaja<br />kostka masła (200g)<br />kilka kropel aromatu waniliowego<br /><br />Czekoladę łamię na kawałki i wraz z posiekanym masłem rozpuszczam w rondelku na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Płynną (już) czekoladę odstawiam do ostygnięcia. Jaja, cukier i wanilię miksuję razem na puszysto. Dodaję masę czekoladową, delikatnie mieszam. Na końcu wsypuję mąkę i wszystko miksuję na niskich obrotach (musi powstać jednolita masa).<br />Wykładam brytfankę papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto. <br />Pikarnik: 200C, piekę ok 30min.<br /><br />Diabelsko czekoladowe!<br />Pozdrawiam, Marysia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-69005330595144866322010-08-26T19:13:51.024+02:002010-08-26T19:13:51.024+02:00Pycha:) dodałam płatek migdałowych, bo nie miałam ...Pycha:) dodałam płatek migdałowych, bo nie miałam groszków czekoladowych i polałam ciacho polewą czarno-białą.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-66202947905163436122010-03-18T20:45:23.980+01:002010-03-18T20:45:23.980+01:00Uwielbiam brownies, a najlepsze są na drugie dzień...Uwielbiam brownies, a najlepsze są na drugie dzień. <br />Piekę z trochę innego przepisu, ale ostatnio zanabyłam na Allegro groszki czekoladowe i muszę wypróbować recepturę Nigelli.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-5299544594733497882010-01-11T07:37:22.053+01:002010-01-11T07:37:22.053+01:00Pyyyyyyyyyyszne ciasto. Dobrze, ze bylo to ciasto ...Pyyyyyyyyyyszne ciasto. Dobrze, ze bylo to ciasto biurowo-urodzinowe, takze cale wyszlo z domu, bo chyba bym je pozarla sama i przytyla z 5 kilo. Ale warto by bylo.DarkMedbhttp://darkmedb.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-9867337663276424252009-12-31T14:48:30.016+01:002009-12-31T14:48:30.016+01:00Właśnie upiekłam to ciasto i powiem szczerze, że z...Właśnie upiekłam to ciasto i powiem szczerze, że za bardzo mi nie wyszło. Mojej koleżance wyszło bardzo dobre, jakby jadło się pudding, natomiast mi wyszedł jakiś taki zakalcowaty. Troche zmeinilam przepis ubiłam same białka dodałam cukru potem żółtka potem tej wanilii, soli do bialek wcześniej, mąki a potem do tego czekolade rozpuszczoną z masłem. dałam do blaszki do piekanika i patrzałam cały zcas było 22 minuty jak się ciato jeszcze lepiło do patyczka ale jak minęło rowno 25 minut to już byłoo gotow wyciągnęłam trochepoczekałam, pokriłam na kawałki i dół jest dosłownie jakiś kruchy, a góra też się taka zrbila..co źle zrobiłamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-41270006542621344332009-12-06T17:31:43.271+01:002009-12-06T17:31:43.271+01:00Ciasto wychodzi z przepisu bez problemu. Polecam p...Ciasto wychodzi z przepisu bez problemu. Polecam płaską brytfankę do szarlotki lub sernika - keksówka odpada, ewentualnie foremki do mafinów.<br /><br />Dzięki za przepis.<br />VHHugo Arthttps://www.blogger.com/profile/04620821720468258096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-46112744570735436782009-07-31T19:17:26.868+02:002009-07-31T19:17:26.868+02:00Dziewczyny!
Te brownies są naprawdę niezłe ale je...Dziewczyny! <br />Te brownies są naprawdę niezłe ale jednak trochę drogie i pracochłonne. Mam inny genialny przepis na brownies i zaręczam, że ciasto nie wypłynie:D<br />Brownies sa z natury lekko zakalcowate, gdyż powstały przez przypadek. Ktoś bowiem robiąc ciasto czekoladowe zapomniał o proszku do pieczenia, a rezultatem są jak wiemy oklapły czekoladowe ciastka, które dziś mają tabuny zwolenników:<br /><br />Ciasteczka Brownies <br /><br />SKłADNIKI<br />100g gorzkiej czekolady <br />150g masła <br />3 jajka <br />250 g białego cukru <br />1 op. cukru waniliowego <br />100g mąki <br />szczypta soli <br />100 ml śmietanki 30% <br />2 łyżki cukru pudru do posypania <br /><br /><br />SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA<br />Czekoladę i masło wkładamy do garnuszka, który wstawimy do większego naczynia z gotującą wodą. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści, potem zdejmujemy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem białym i cukrem waniliowym. Gdy masa zbieleje, dodajemy po łyżce rozpuszczoną czekoladę i ucieramy (miksujemy dalej). Do masy dodajemy mąkę, szczyptę soli i śmietankę. Wylewamy masę na blachę wyłożoną popieram do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170*C <br />Podawanie. <br />Upieczone ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na prostokąty. <br />Uwagi. <br />Do masy przed upieczeniem można dodać 75g posiekanych orzechów włoskichAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-27197892544359216142009-07-31T15:11:16.888+02:002009-07-31T15:11:16.888+02:00To ciasto wlasnie ma nie rosnac. Dlatego ma taka t...To ciasto wlasnie ma nie rosnac. Dlatego ma taka troche gumowata konsystencje. A co do guziczkow, to ja po prostu siekam tabliczke czekolady na male kawaleczki i tym sposobem mam wlasnej roboty guziczki:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-65873290478048776602009-07-26T06:26:14.506+02:002009-07-26T06:26:14.506+02:00piekłam wczoraj to ciasto na parapetowke i było py...piekłam wczoraj to ciasto na parapetowke i było pyszne z żurawiną ale dlaczego nie wyrosło prawie wcale? czy powinno dodac sie jakis proszek do pieczenia albo sode?<br />pozdrawiam KaczuszkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-39639984835208866122009-04-14T22:15:00.000+02:002009-04-14T22:15:00.000+02:00i jeszcze jedno, czekolady i masło najlepiej jest ...i jeszcze jedno, czekolady i masło najlepiej jest roztopić w dużej misce w mikrofali (tak dwie min) i dzięki temu brudzi się tylko mikser na jajka i ta miska!!!januszhttps://www.blogger.com/profile/06413095740081494564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-48954588102558476682009-04-14T22:13:00.000+02:002009-04-14T22:13:00.000+02:00Zrobiłam ciasto na święta i wywołało zachwyt. PYYY...Zrobiłam ciasto na święta i wywołało zachwyt. PYYYYCHAjanuszhttps://www.blogger.com/profile/06413095740081494564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-4325097201768194072009-03-12T16:33:00.000+01:002009-03-12T16:33:00.000+01:00Przy roztapainiu czekolady trzeba ja mieszac prawi...Przy roztapainiu czekolady trzeba ja mieszac prawie bez przerwy,a najlatwiej rozpuscic czekolada w kapieli wodnej.Smacznego!https://www.blogger.com/profile/18137056311236959930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-33256423455567826472009-03-12T16:32:00.000+01:002009-03-12T16:32:00.000+01:001 i 3/4 ? BIerzesz jedna szklanke cukru, wsypujesz...1 i 3/4 ? BIerzesz jedna szklanke cukru, wsypujesz, potem bierzesz nastepna, odsypujeszz z niej troche cukru i masz 3/4 szklanki cukru.Smacznego!https://www.blogger.com/profile/18137056311236959930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-25686563828633707052009-02-25T22:17:00.000+01:002009-02-25T22:17:00.000+01:00a mnie się stało coś dziwnego z czekoladą i masłem...a mnie się stało coś dziwnego z czekoladą i masłem -<BR/>zwarzyło się czy coś... jaka ta czekolada powinna być? albo może kuchenka elektryczna się nie nadaje? pomóżcie, proszę... marzę o brownniesAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-34225123426783546672009-01-19T19:45:00.000+01:002009-01-19T19:45:00.000+01:00ilu gramom cukru odpowiada 1,75 filiżanki???Pozdra...ilu gramom cukru odpowiada 1,75 filiżanki???<BR/>Pozdrawiamaniahttps://www.blogger.com/profile/04699100843305771174noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-73900184059500897602008-10-24T15:48:00.000+02:002008-10-24T15:48:00.000+02:00Lada dzień skorzystamy z przepisu i upieczemy brow...Lada dzień skorzystamy z przepisu i upieczemy brownie. Zapraszamy do nas na oglądanie rezultatu;) No i dzięki za sympatycznego bloga!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-67004975863347338012008-08-03T12:27:00.000+02:002008-08-03T12:27:00.000+02:00tez zrobiłam, i o dziwo wyszło całkiem niezłe, jed...tez zrobiłam, i o dziwo wyszło całkiem niezłe, jednak jak dla mojej rodziny jest za słodkie, nastepnym razem dodam mniej cukru i zrezygnuje z "guziczków" - w moim wyapdku białe jaki biała czekolada sie nie sprawdziły bo sie roztopiły i zmieszał yz masa w przeciwieństwie do ciemnych<BR/><BR/>ogolnie przepis udany :)<BR/><BR/>/karolinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-27735190809790490052008-07-26T11:32:00.000+02:002008-07-26T11:32:00.000+02:00Robilam brownies kilka razy i zawsze wychodzi wysm...Robilam brownies kilka razy i zawsze wychodzi wysmienicie! Ekstraktu z wanilii nigdy nie dodaje, poniewaz nie moglam znalezc go w Polsce, soli tez nie, bo moje brownies ma wtedy slony posmak, a to nie daje tak dobrego efektu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-86725092459425715652008-04-13T12:51:00.000+02:002008-04-13T12:51:00.000+02:00Upiekłem ostatnio to ciasto i z ręką na sercu mogę...Upiekłem ostatnio to ciasto i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto jakie w życiu jadłem. Zamiast guziczków użyłem płatków do mleka Cookie Crips (takich z wilkiem na opakowaniu)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-25679937920089380132008-03-03T20:12:00.000+01:002008-03-03T20:12:00.000+01:00No więc wystygło, rozkroiłam i...spodziewałam się ...No więc wystygło, rozkroiłam i...<BR/>spodziewałam się zakalca, ale nie tego, że ciasto wypłynie. Musiałam włożyc na kolejne 20 min.<BR/>Myślę, że użyłam zbyt wysokiej formy, ale i tak pyszne!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6334507418002191574.post-281612921533223622008-03-01T16:49:00.000+01:002008-03-01T16:49:00.000+01:00właśnie upiekłam "brownies" według przepisu z gast...właśnie upiekłam "brownies" według przepisu z gastrofazy (audycja w Antyradiu). W tym przepisie jest kostka masła, dwie czekolady gorzkie, po szklance mąki i cukru, zamiast groszków orzechy. Jeszcze zbyt gorące, żeby spróbowac, ale jak tylko trochę przestygnie spałaszuje kawałek i dam znac czy przepis dobry:)Anonymousnoreply@blogger.com